Pivnițe vinicole
Restructurarea proprietăţilor agricole din ultimele două decenii, a avut ca impact negativ restrângerea suprafeţelor pomi-viticole, fapt reflectat de existența în prezent a unui fond redus cantitativ. Astfel, cele mai extinse suprafeţe viticole sunt prezente în comunele Socond și Viile Satu Mare, iar cele mai reduse suprafeţe sunt în comuna Bicaz și orașul Livada.
Dintre soiurile cultivate, mai semnificative prin frecvenţă şi suprafeţe sunt cele de hibrizi (Othello, Delaware roz), la care se adaugă soiuri nobile pentru vinificaţie (Pinot gris, Fetească albă, Fetească regală, Muscat ottonel) şi struguri de masă (Chasselas doré).
În zonele viticole sunt caracteristice, din cele mai vechi timpuri cramele care alcătuiesc un fel de uliţă. Prin numărul mare al acestora pe o arie restrânsă, cramele vechi au devenit un simbol al localității Socond, care trebuie exploatat și din punct de vedere turistic.
De altfel, peisajul cultural oferit de podgorii, crame, beciuri și pivnițe vinicole vechi, așezate unele lângă altele, constituie baza practicării unui turism vini-viticol (uval sau oenologic). Totodată, acestea prezintă ambianţa potrivită pentru organizarea de degustări de vinuri pentru grupurile de turişti, cu atât mai mult cu cât sortimentele de vinuri din această regiune sunt recunoscute și apreciate pentru calităţile lor (comuna Viile Satu Mare, cu viță de vie replantată prin reconversie, a obţinut Medalia de aur la Merlot) Comuna Socond se înscrie de asemenea pe podiumul acestei ramuri agricole.
În cazul livezilor, suprafeţele cele mai extinse sunt prezente în comuna Vetiș (peste 200 ha), urmată de Socond şi Viile Satu Mare, fiecare cu aproximativ 140 ha.
- 1552 de afişări