Socond

Comuna Socond ete asezata in sud-estul judetului Satu Mare la o distanta de 40 km de municipiul Satu Mare. Cu toate ca se invecineaza cu judetul Maramures, datorita faptului ca este situata la poalele codrului nu are cai de acces catre judetul vecin.
Lipsa cailor de acces si starea foarte proasta a drumurilor din comuna Socond,face ca mijloacele de transport in comun sa fie inexistente.
Monumente istorice declarate la nivelul comunei Socond sunt:
   - Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului" sec.XVIII, din localitatea Stana.   
   - Monumentul Eroilor din localitatea Socond.

Teritoriu si sate apartinatoare
Comuna Socond se intinde pe o suprafata de 88.75 km2 fiind asezata la poalele codrului cu un relief deluros, in proportie de 80%. Satele apartinatoare comunei sunt: Stana, Soconzel, Cuta si Hodisa. Ocupatia de baza a locuitorilor o constituie agricultura si cresterea animalelor. Ca retea hidrologica exista raul Valea Maria pe o intindere de 10 km si un baraj artificial in localitatea Hodisa, luciul apei fiind de 12 ha.
In comuna exista doua dispensare umane cu profil medicina generala avand personal medico-sanitar de 3 cadre din care 1 medic si 2 cadre medii. In vederea pastrarii sanatatii animalelor, in localitatea Socond exista si un Dispensar Veterinar avand un medic veterinar.


Ca institutii culturale pe raza comunei Socond exista patru camine culturale in localitatile Socond, Soconzel si Stana si Hodisa.
Comuna Socond este asezata in partea de sud-est a judetului Satu Mare in zona Codrului, zona etnografica si folclorica cu importanta deosebita pentru judetul Satu Mare. Relieful teritoriului comunei este format din coline si dealuri care in majoritatea cazurilor au pante care depasesc 20 grade, exceptie facand luncile unor vai precum Valea Mariei sau Valea Soconzelului.


Din punct de vedere administrativ, comuna Socond are in componenta urmatoarele localitati:

  • Socond - resedinta de comuna si satele apartinatoare
  • Cuta,
  • Hodisa,
  • Stina,
  • Soconzel.

Cele patru localitati componente ale comunei sunt aserate dispersat in teritoriul administrativ, legatura dintre resedinta de comuna Socond si acestea facindu-se astfel:

  • prin D.J. 193 A cu localitatea Hodisa;
  • prin D.C. 103 cu localitatea Cuta;
  • prin D.J. I93 F cu localitatea Soconzel,
  • cu localitatea Stina pe un drum intre Soconzel si Stina, drum din pamant, impracticabil - din aceasta cauza legatura cu localitatea Stina se face prin D.N. 19 A si D.J. 196 prin teritoriul comunei invecinate Beltiug.

Comuna Socond se invecineaza la nord cu comunele Ardud, Viile Satu Mare, Homoroade, la sud cu comuna Bogdand si judetul Maramures, la est cu judetul Maramures si la vest cu comuna Beltiug si Supur.