Turismul gastronomic

Turismul gastronomic sau turismul culinar reprezintă experimentarea culinară a unei, regiuni geografice şi este considerat o componentă importantă a turismului în general şi a agroturismului în special. Alături de peisaj, cazare şi climă – în funcţie de care turiştii îşi aleg destinaţiile, experienţa culinară a ajuns definitorie pentru cei care caută senzaţii gustative memorabile, care au o cultură a mâncării şi a degustării unor băuturi (vin, cogniac, ţuică, etc.).

Vacanţele “gourmet” reprezintă cele mai bune ocazii pentru descoperirea de noi sortimente de vin sau feluri tradiţionale de mâncare. Spaţiul analizat prezintă un mare potențial turistic gastronomic, reliefat de existența unor mâncăruri specifice apreciate pe plan local și regional, alături de produse de carmangerie valorificare turistică a produselor tradiționale (brânzeturi, vinuri, ștrudli, nudli, pâine țărănească, zacuscă, etc.) și a preparatelor culinare cu specific local bazate pe legume, fructe proaspete și uscate, gemuri, carne de vânat, mezeluri de casă, sucuri și siropuri naturale, ceaiuri, produse apicole, etc.).