Hat hónap és 33 pályázat

A Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesülete (GAL) hat hónapos működése óta a rendelkezésre álló keretösszeg 80%-át pályázták meg a térség vállalkozói, önkormányzatai.

A Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesületének (GAL) — melynek központja Mikolában található — 54 tagja van, közöttük 11 település is: Mikola, Pusztadaróc, Szatmárpálfalva, Batiz, Sárközújlak, Szatmárudvari, Vetés, Szatmárhegy, Lázári, Szokond és a Máramaros megyei Bikácfalva. A LEADER Program keretében a GAL tagjai 2,5 millió eurót hívhatnak le a mezőgazdaság, vállalkozásfejlesztés, turisztika és településfejlesztés finanszírozására. A központ szeptemberi működése óta mostanáig 33 pályázatot adtak le, 1 801 942 euró összértékben. „A Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesülete keretében sikerült népszerűsíteni a térségfejlesztési stratégiákat. Szeptemberben indult útjának a GAL, és úgy érzem, hogy kollégáimmal sikerült jól kiképeznünk a helyi vezetőket. Ugyanakkor a községek, városok polgármestereinek segítségével sikerült bejárnunk a hozzánk tartozó térséget, és személyes találkozások során mondhattuk el az embereknek a LEADER program előnyeit. Az emberek bizalmat fektettek a programba, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy működésünk alatt 33 pályázatot adtak le hozzánk” — tájékoztatott Tóga Judit, a helyi akciócsoport menedzsere. „A GAL azzal a céllal jött létre, hogy segítse a 11 területi-közigazgatási egység fejlődését, népszerűsítését, illetve az európai uniós pénzalapok hatékonyabb lehívását. Az elmúlt öt évben kifejtett munkánk során sikerült azonosítanunk a térség igényeit, melynek alapján kidolgoztuk a Helyi Fejlesztési Tervet, melyet az akciócsoport megvalósít” — fogalmazott Dobos István, Mikola község polgármestere.

Elbírálási folyamat

„A GAL segítségével sikerül felújítanunk a községközpontban található parkot. A 2500 négyzetméteren elterülő park kiváló pihenőövezet lesz a község lakosai számára, ahol a gyermekeink biztonságban játszhatnak majd. Egy szép és számunkra fontos projekt, melynek végeztével Szatmárudvari összképe jelentősen javul majd. A GAL adminisztratív irodája által a LEADER programokat népszerűsíteni fogjuk” — nyilatkozta Dumitru Pop, Udvari község polgármestere. A helyi akciócsoport tájékoztatásából kiderül, hogy a 33 projektből 4 Lázáriból, 4 Pusztadarócról, 4 Vetésből, 4 Pálfalváról, 4 Udvariból, 3 Mikolából, 3 Szatmárhegyről, 3 Batizról, 3 Szokondról és 1 Bikácfalváról érkezett. A vidékfejlesztés és a lakosság életminőségének növelése érdekében a 41.322-es pályázati kiírásra kilenc pályázat érkezett, melyek jelenleg a Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökségnél (APDRP) vannak elbírálás alatt. A többi pályázat hamarosan leadásra kerül az APDRP-hez. 2013-ban vélhetően újabb kiírás lesz a LEADER program keretében, ám erről időben tájékoztatják majd az érdekelteket a GAL munkatársai.

Sursa: www.frissujsag.ro

Apariții presă

Asociaţia de Dezvoltare Microregională a Comunităţilor din Zona Sătmarului (GAL Zona Sătmarului) a primit spre finanţare 33 de proiecte cu finanţare europeană, reprezentând peste 80% din suma disponibilă, în doar şase luni.

A Szatmár Környéki Közösségek Kistérségfejlesztési Egyesülete (GAL) hat hónapos működése óta a rendelkezésre álló keretösszeg 80%-át pályázták meg a térség vállalkozói, önkormányzatai.

În perioada 7-10 februarie, la complexul turistic Şuior-Mogoşa din judeţul Maramureş, a avut loc Conferinţa Regională a Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală (FNGAL), Caravana LEADER Nord-Vest şi Vest.

Odoreu si Central Park

 

Sursa: Nord-Vest TV

Pagini